Behandle formen din på riktig måte.

Hvite former holder til ca 10-20 betongheller og enda flere om du tar godt vare på dem.

Svarte former en mer holdbar plast som holder til mange flere støpninger.

Her er noen råd

  • Løft ikke formen når betongen fortsatt er våt.  Gjentatte løft forringer formen.
  • Hold formen ren for betong både på inn - og utsiden når den ikke er i bruk.
  • Beskytt  formen mot kulde og sol.
  • Når du rister/løfter formen, se under ”Tips”.
  • Du kan også anvende en gummisparkel / isskrape for å få bort luftbobler  ved å  trykke den ned i betongen horisontalt og vertikalt.
  • Forsterk gjerne formen med sølvteip på utsiden.

TIPS:  Sag til to plater 45x45cm (tykkelse 2,5cm)  Bruk en plate under formen og en over.  (se bildet)  Denne teknikken hjelper deg til å forlenge levetiden på formen til det maksimale.  Før du fyller formen setter du den ene platen under formen. Når formen er fylt og du skal riste den for å få ut luftbobler, løfter du i platen i stede for formen. Etter at betongen er ferdig herdet og du vil tømme formen, legger du plate nr to oppå formen og snur alt samlet. Da vil det bli minst mulig belastning på formen. 

STØPENETT

Støpenett

Slik bruker du støpenettet.

Bakken der du skal bruke støpenettet må være fritt for ugress og planert ut slik at det er rettest mulig. Da får du best resultat.

Spør gjerne på byggevarehus om hvilke type betongmørtel som er best å bruke der du skal støpe.

Legg nettet på bakken, fyll det med masse. Bruk hendene(med gummihansker) eller mure skje for å få massen godt inn til alle kantene på nettet. La nettet ligge ca 7-8 min. før du forsiktig tar det opp. Massen er passe stiv hvis ”steinene” holder fasongen når nettet er tatt bort.

Glatt forsiktig over overflaten med et pussebrett el. Så er det bare å fortsette videre. Spyl av nettet innimellom så ikke betongen setter seg fast på det. Evt. Smør det med matolje.  Legg alltid over plastikk når betongen skal herde. Vann ved behov.  

En plate under og over formen. Da er det enkelt å snu formen.