LÆR Å BLANDE FARGER MED FARGEPIGMENTER OG COLOUR FIX

Når du arbeider kreativt med skulpturer i betongleire, er det å fargelegge skulpturen det som ofte gir den siste finishen. Hos MakeMake arbeides det ut fra et lite fast fargeutvalg. Ut fra disse fargene er det muligheter for å blande dine egne farger. På denne måten trenger du ikke å kjøpe mange forskjellige farger, men nøye deg med et lite utvalg.

Maling som du har blandet sammen av Colour Fix og fargepulver kan fint oppbevares i en boks med tett lokk.

Malingen kan brukes på betongskulpturer, betongavstøpninger, gips og tekstiler.

Det går også an å male på steiner så lenge den har en sugende overflate.

 

Naturfargepigmenter eller PRO farger - hva er forskjellen?

Under Farger finner du to slags fargepigmenter. Naturfargepigmenter og PRO farger.

Disse kan blandes med hverandre (utenom metalpigmenter) men er litt forskjellige i fremstilling og egenskaper. Naturfargepigmenter er den serie av farger MakeMake startet med å føre.

De startet med å lage kunstige klipper og trær og hadde da bruk for farger som så mest naturlige ut.

 

Naturfargepigmenter er Oxyd farger og til dels utvunnet fra naturen. Derfor oppløses de i mindre grad i Colour Fixen og kan ha en tendens til å legge seg på bunnen av maleboksen. Derfor skal man huske å røre opp malingen  ved jevne mellomrom, mens man arbeider. Det er heller ikke mulig å forutsi den endelige farge ved kun å se på den oppblandede maling. Det er lurt å teste underveis på sitt emne. Dette kan du fint gjøre på undersiden av skulpturen. 

 

PRO fargeserien kom til da MakeMake hadde bruk for mere rene farger til skulpturer der disse var ønsket feks. nisser og påskekyllinger.

Mange ønsker en klar rød eller gul farge og da er PRO fargepulver det riktige.

PRO fargepulveret er lettoppløselig i Colour Fix og pulveret synker ikke ned i bunnen på maleboksen.

 

Godt å vite når du skal i gang med å blande maling

Det er 3 grunnfarger: rød, blå og gul. Ut fra disse kan du faktisk blande deg frem til alle farger, men for å gjøre det litt lettere finner du også grønn, brun mm. blant våres fargeutvalg.

Når det er snakk om at man kan blande alle farger ut fra rød, bå og gul er det snakk om rene fargepigmenter og da må du velge PRO fargepulver.

Et unntak er blå naturfargepulveret, den er dog litt lysere enn PRO blå.  

 

Alle farger mellom sort og hvit er grå.

Sort og hvit farge er unnværlig del av enhver malers utstyr, da disse brukes til å lage forskjellige nyanser i fargerne. Ønsker du å gå fra blå til lyseblå tilsetter du hvit og omvendt hvis du vil gå fra blå til mørkeblå, tilsetter du sort.

Når du blander MakeMake's fargepigmenter skal du være oppmerksom på at det skal mye mere hvit til for å gjøre noe lysere, enn det skal svart til for å gjøre noe mørkere. Vær derfor veldig forsiktig når du tilsetter svart i blandingen og ta kun litt og litt. Test gjerne underveis om du har oppnådd ønsket farge. Fargen skal tørke før du kan vurdere resultatet.

Alle blandinger av svart og hvit blir grått. Her skal du også være oppmerksom på at det skal få prosent svart pigment til hvit for at fargen skal bli mørkere. Start eks med å tilsette 1-5 prosent svart.

 

 

 

HUDFARGE

Hudfarge er et vidt begrep, da man selvfølgelig ikke kan snakke om en bestemt farge er hudfarget. Her finner du derfor veiledning til å blande en lys, kaukasisk hudfarge. Denne kan du endre nyansen på ved å blande sort eller brun i, og på den måten oppnå en mørkere hudfarge.

For å blande lys hudfarge kan du bruke

Colour Fix-

Hvit natur farge pigment eller hvit PRO-fargepigment

Blå natur farge pigment

Rød PRO farge pigment

Gul PRO farge pigment

Brun eller sort naturfargepigment til å justere nyanser.

Da hudfarger kommer i et vell av nyanser er dette selvfølgelig ikke en oppskrift som passer til alle, men for å blande en lys hudfarge kan du:

Starte med å blande hvitmaling så du har en base av hvit.

Tilsett 3 deler gul farge

Tilsett 1 del blå farge

Tilsett 1 del rød farge

Bland disse sammen. Dette likner den lyseste nyanse du kan se på håndryggen på hånden.

Alt etter hvilken nyanse du vil oppnå, kan du tilsette mere hvit, gul, sort eller brun. Prøv deg frem og mal stikkprøver underveis da du ikke kan se den endelig nyanse før malingen er tørket opp på betongen.

 

TIPS: Du kommer langt med en liten dråpe sort eller brunt for å få en mørkere nyanse på fargen.

Det skal lite til, så start forsiktig.

 

Lær å male Irret grønn

Du trenger: Colour Fix, hvit naturfargepulver eller PRO hvit, blå naturfargepulver, grønn naturfargepulver og evt. svart naturfargepulver. 

Irret grønn er en fantastisk farge for å gi patina til din skulptur. Det er ofte brukt sammen med kobber for å lage irret kobberfigurer, men kan også brukes til andre farger. 

Veiledning:

  • Bland Colour Fix og hvit fargepigment, så du har en base av hvit maling.
  • Tilsett 1 del grønn farge
  • Tilsett 1 del blå farge
  • Tilsett evt. en bitte litt sort.

 

Tilsetter du litt mere blå enn grønn, heller fargen mere til den blå siden og omvendt hvis du tilsetter mest grønt. På den måten kan du leke litt med nyansene.

Når vi skal påføre irret look til en figur, bruker vi ofte en teknikk vi kaller bløt avvaskning.

Ved bløt avvaskning putter vi noen gode våte flekker med maling på figuren med penslen og derretter brukes en våt oppvridd svamp til å gni den våte malingen utover figuren. Ha en bøtte med vann i nærheten så du kan skylle svampen før du tørker av overskytende maling. 

Avhengig av hvor mye farge man ønsker på figuren, kan man til sist tørke av det ytterste laget med kjøkkenpapir. På den måten legger den irrgrønne malingen seg i alle kroker og sprekker på en naturlig måte. 

LÆR Å MALE BARK I NATURLIGE NYANSER

Bildet over viser at bark kommer i mange farger og nyanser. Bark fra et enkelt tre har ikke kun en farge og alt etter hvilke barktype du skal male skal du ha alt fra hvit, sort, brunt og grønt.

Forklaringen her er ikke en oppskrift på forskjellige barktyper, men en generell veiledning til en bark i bruntoner. 

TIPS: Når du skal begynne å male bark, er det en god ide å ha et bilde av akkurat den barktype du ønsker å etterlikne. Da kan du se fargene og nyansene denne barken faktisk har. 

Veiledning: Mal naturligt bark med pigmenter og Colour Fix

1. Når du har modellert et kunstig tre eller en trestubbe og har laget barkoverflate enten ved å håndkarve i overflaten eller lage et avtrykk av bark med silikonstempel som man kan lage selv av vår spartelbar silikon, er det nå klart for å male. Betongen skal selvsagt ha herdet et døgns tid før man begynner å male. 

Start med å blande en grunnfarge som du maler hele barkoverflaten med. Da får du dekt hele overflaten av skulpturen med Colour Fix som er viktig når skulpturen skal stå utendørs. 

Som utgangspunkt blandes brun og grønn fargepigment 1:1 i Colour Fix.

Har du mere grønt enn brunt i blandingen, bikker malingen mot den grønne siden og omvendt hvis du blander mere brunt enn grønn.

Avhengig av barktype kan du med fordel lage grunnmalingen litt mørk. På bildet av de forskjellige barktypene kan du se at sprekkene i barken fremstår mørkere enn resten av barken. Det er også her grunnfargen kommer til å synes. 

2. Mens du maler grunnfargen, ha da et utvalg av tørre fargepigmenter liggende ved siden av. Titt på bildet av den barken du etterlikner. Er det flere nyanser av feks. brun, grønn, orange, grå? Ha disse fargepigmentene liggende ved siden av mens du maler og mal disse inn i den våte malingen. 

Trykk forsiktig de tørre fagepigmentene opp i den våte penselen med grunnfarge og mal fargen inn med enkle strøk. 

Det er viktig at du ikke kjører penselen gjentatte ganger på samme sted. Da blir dette fargepigmentet blandet helt med den våte malingen og den mister da nyansen du forsøkte å oppnå. Bytt på å bruke de tørre fargepigmentene du har funnet frem. 

3. Nå er det tid for å lysne kantene med dry brush-teknikken. Når grunnmalingen er tørr, er det tid for å lysne de ytterste kantene av barken, slik vær og vind lysner naturlig bark. Dette gjøres ved å ta en våt pensel med grunnmaling og blader gul og hvit fargepulver inn i penselen. Sørg for at pigmentene kommer godt opp i penselen. 

Deretter tar du feks et stykke papp og maler av nesten all malingen som er på penselen. Penselen skal være nesten tørr. Når det nesten ikke kommer mer maling av penselen, pensler du forsiktig med lett hånd på barkens ytterste kanter. Ønsker du å lysne kantene mer, trykker du litt hardere med penselen. 

Du kan også gjennta prosessen med enda en lysere nyanse hvis du ønsker det. Da får du enda mer spill i barken,. Husk at det da skal være enda lettere penselstrøk for å oppnå best mulig resultat. 
Noen trestammer fremstår mer grå enn brune og da vil det være naturlig å velge grålige nyanser å arbeide med.

TIPS: Hvis du ikke synes at sprekker og revner i barken ble mørke nok kan du lage en mørk vask av enten svart eller mørkebrun fargepulver blandet med Colour Fix.

Bruk pensel og dutt den mørke malingen på figuren og med en gang bruker du en våt oppvridd svamp til å arbeide den mørke malingen ned i alle revner og sprekker. Vaks straks av malingen på de overflatene du ikke ønsker mørkere. Bruk evt. kjøkkenpapir til å tørke vekk siste rest av malingen som ikke skal være der. 

På denne måten kan du oppnå en mer naturlig effekt i fargespillet.